vineri, 5 martie 2010

Eu tot lui Luci ii dau dreptate

Aici aveti raspunsul unui om cu cap la cele spuse de mine in articolul anterior:

De cativa ani si noi nu mai folosim knor sau vegete, mancam mai des peste (somon, dorade)de preferat celoceanic ptr ca e mai sanatos (omega 3). De prajeli nu mai vorbesc, nu mai prajim aproape nimic, doar frigem in tigaie teflonata eventual la legume mai punem f putin ulei de masline si ala virgin presat la rece si nefiltrat (Cretzo) care e f scump cca 12 euro dar ne tine 3 luni o sticla de un litru. Eu mai am robleme cu sarea si cu amestecatul mancarurilor, in sensul ca amestec legume cu branza si carne.


De curand am hotarit sa nu mai cumparam nici salamuri asa zise naturale (vesi salamul crud uscat de Sibiu) care pe langa ca sunt f scumpe sunt si pline de sare , nitriti, e-uri si tot felul de porcarii. Practic aici la noi nu gasesti salamuri, sau mezeluri fara porcarii, doar daca cumperi carne macra care nu se stie cum a fost crescut animalul.

Mai ne aprovizionam cu iepuri si pasari, oua de pe la Dumbraveni ca-s naturale din cate am vazut, se simte si la gust.

Am zis ca poate mai incolo ne facem o gospodarie proprie in care sa ne crestem singuri orataniile. Trebuie doar sa gasim pe cineva care sa aibe grija de ele pe timpul saptamanii. Noua ne dau bonuri de hrana (cam 10 euro pe zi) si nu poti cmpara decat hrana, si esti fortat sa iei din magazinele care primesc acele bonuri, si cum alimentele sunt alea care sunt, adica viciate cu e-uri si hormoni de crestere ...

Pana si fructele sunt compromise, ca nu sti cu cate pesticide, ierbicide si cit de modificate genetic sunt...ne mai orientam dupa cele cultivate in tara, pentru ca pe la noi taranii nu au bani de asa ceva, si le vezi ca sunt mai mici si mai urate dar sunt mai gustoase. Problema este de este la fructele mai exotice, ca nu te poti abtine de la o bana, portocala sau kiwi.

Asa este lumea arunca multe mancare, dar asta nu pentru ca are prea multa ci pentru ca oamenii sunt dezorganizati. Si noi mai aruncam uneori cate ceva, mai un castravete care a inghetat in frigider, mai niste mere care sau stricat, mai o ciorba expirata, dar ne-am organizat si acum nu mai avem ce sa aruncam, nici chiar paine, cumparam exact cat consuma ptr 2-3 zile, facem mancare doar un fel ( ori ciorba , ori felul 2, si atat cat sa nea ajunga 2-3 zile ca sa nu apuce sa se strice sau sa ne plictisim de ea si apoi sa o aruncam). Risipa apare numa atunci cand este dezorganizare.

Plus ca daca mananci numa la cantina sau restaurant iara e bai. Am colegi care schimba o butelie de gaz odata la 3 ani, atat de mult isi gatesc....

Pe la noi e un scandal cu ouale de avicola, un “specialist” in alimentatie spune ca nu ar fi sanatoase oule de la gainile inghesuite precum sardelele. Cica gainile sunt stresate si produc astfel oua nocive. E asemeni cu situatia chinurii animelor la sacrificare cand produc nustiu ce hormoni de stres. Si propune ca sa se dea o lege ca sa-i oblige pe crescatori sa le creasca in aer liber, adica ca la tara pe tarla. Oricum o fi sau nu adevarat, cert e ca cele crescute astfel dau si oua mai gustoase dar si carnea are gust. Doar sti ca ai crescut in batatura. Asta e cand omul alerga numa dupa profit, iara profitul il faci cu atat mai mare cu cat cheltuielile le ai mai mici. Adica vaca sa dea o cisterna de lapte cremos la o mulsoare daca se poate si cu aroma de nestle, marul sa faca mere cat dovlecii si eventual cu gust de kiwi, spicele de grau sa rodeasca pite cat roata de camion, pufoase si albe precum omatul si tot asa. Si pentru el este si mai lacom atunci nu i-a ajuns bunastarea ce a descoperi-o in agricultura si cea zis, ia sa mai “condimeteze” pe ici pe colo cu cate ceva prin mezeluri (poate si pentru ca alimentele nu mai aveau “gustul de odinioara” vezi reclama la Napolact), adica mai un colorant sa arate carne rosu sangeriu, mai un aditiv de gust sa aibe arome de afumat ca sa acopere putoare de mortaciune indopata cu storoizi si medicamente, sau si mai mult ia sa scoata toata carnea si sa-o inlocuiasca cu amidon (si ala modificat genetic) guma guar sau gelatina cu arome identic naturale pline de tabelul lui Mendeleev si apa cu sare la pret de carne bineinteles= parizer, si tot felul de pateuri). In asta consta bunastarea omenirii.

Pai mai bine manc conuri de pin precum ciocanitoarea de am vazuto ieri decat rahaturi cu arome identic naturale. Omul se pare ca e mai prost decat un animalele, din moment ce baga pe gura asemenea mizerii. Un cal nu-ti bea din galeata pe care ai folosito la spalat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu