Acum cateva luni am fost cu piticul la control. Medicul, in jur de 55 de ani, avea pantalonul crapat langa cusatura (deci nu descusut) cam vreo 10 cm. Si locul fusese "reparat" de un ac si o ata, care, oricat de indemanatic ar fi fost conduse, n-au avut cum sa nu lase urme... (OlgaHospital, Neurologie, Stuttgart)
Un fost coleg imi povesteste ca nevasta-sa lucreaza ca medic (nu mai stiu ce specializare) la spital si, in ciuda turelor de noapte si muncii la sfarsit de saptamana, salariul ei nu ajungea la nivelul unui inginer (cu salar mediu si aceeasi vechime). (Ca sa nu mai vorbim ca studiul "inginerie" dureaza intre 3 si 5 ani, iar cel de medic de la 6 ani in sus. Iar de responsabilitatea unui medic si cea a unui inginer, ce sa mai zic...)
Doctorita din spitalul din care am nascut -si care m-a asistat la nastere- are si cabinet (personal). In sala de asteptare, printre reviste si flyer-e, gasesc un articol copiat dintr-un ziar local. Un memorandum/ un apel al medicilor catre casele de asigurari (guvernamentale de sanatate), in care se sublinia incoerenta si insuficienta sumelor cu care de acestea din urma platea medicii. Zic, doamna doctor, poate ma sfatuiti ce casa de asigurari e mai "onesta". Ea zice "nici una din case nu e mai breaza. Alea guvernamentale platesc cele mai mici tarife si nu te poti judeca cu ei, iar cele private economisesc in orice colt, indiferent daca e logic sau nu, indiferent daca asta e spre binele pacientului sau nu". "Stiti doamna, de 10 ani sunt medic aici si am avut in jur de 1500 de nasteri. Dintre care un singur caz de nastere prematura -in Germania media e de 8%. Va reamintesc ca pentru un copil nascut prematur, casele de asigurari platesc minim 135.000 de euro spitalului in care acesta vine pe lume, deci am "scapat" casa de asigurari de niste cheltuieli imense. Si asta datorita faptului ca eu indrum femeile nu numai cu ceea ce sunt obligata si platita sa fac, ci fac si lucruri in plus, care costa timp si bani si nu sunt platite de nimeni: consiliere dietetica, supraveghere la ecograf cel putin o data pe luna, etc., etc., etc."
In prag de faliment, doctorita respectiva roaga femeile insarcinate care vin la cabinet sa plateasca in mod voluntar 30 de euro pe trimestru, suma pentru care apleaca ochii in pamant cand trebuie sa o ceara (Dr. Perl, Stuttgart).
In prag de faliment, doctorita respectiva roaga femeile insarcinate care vin la cabinet sa plateasca in mod voluntar 30 de euro pe trimestru, suma pentru care apleaca ochii in pamant cand trebuie sa o ceara (Dr. Perl, Stuttgart).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu