miercuri, 24 august 2011

Rostul femeilor

Unele femei au rostul sa ramana o viata intreaga fetite; se joaca de-a printesele. Orice petitor bate la usa nu se ridica la nivelul asteptarilor. Dar s-ar "juca" cu drag cu jucaria vecinei/prietenei/colegei: "normal ca Alexandra e fericita cu Sandu. Un barbat jos-palaria. Ah, unele femei au noroc in viata, altele nu. Si basta!"
 
Alte femei au rostul sa devina mame; toata viata asteapta fericitul eveniment al nasterii, al primului zambet, al iesirii dintisorilor, al primilor pasi... Iar daca soarta se indaradniceste sa le ofere un pui, se lupta atat de mult, pana reusesc macar sa infieze unul.

Alte femei au rostul sa devina pedagog; de mici dadacesc papusile, fratiorii/verisorii mai mici, dau dupa caz sfaturi/comenzi/palme dupa ceafa, cearta, dojenesc, incurajeaza.

Alte femei au rostul sa devina medic/astronaut/inginer/pictor/poet/bucatar (mai nou chiar si popa/episcop, politician sau presedinte de stat). In ochisorii lor curiosi, inca din primele clipe ale vietii, stralucesc luminite calde la auzul/vazul/pipaitul unor lucruri care le duc, in fiecare zi, mai aproape de implinirea acestui rost.

Alte femei, insa, au rostul de a fi batute. La propriu. Le vezi umbland cu capul im pamant, iarna/vara cu ochelari de soare ce nu reusesc sa acopere in intregime petele verzi-palide-albastrui... Cand le prinzi cu chef de vorba, iti povestesc cu o obiectivitate dura ca iubesc un om care nu inceteaza sa le bata. Iara ele, cu gandul la dragostea ce-o poarta, se agata in fiecare zi de un fir-de-praf-de-speranta ("cand nu ma bate imi spune ca eu sunt totul pentru el", "e ciudat, dar stiu ca ma iubeste...", "e asa mandru de copiii nostri...", "imi cere iertare in genunchi, stii, nici el n-a avut o copilarie usoara; mai are si el scaparile lui", "imi promite iar si iar c-o sa ne casatorim, dar cand? Ca el nici macar nu e divortat de actuala nevasta..."). Eu nu zic nimic, stau asa ca (ta)b(l)ou'. Si rostul lor sparge tacerea: "Elena, daca pana acum iti paream cel mult misterioasa, de-acum inainte n-o sa mai fiu in ochii tai decat o imbecila banala".

Un comentariu:

  1. Despre rostul unor femei "de a fi bătute", ce-aş putea spune decât că îmi aduce aminte de bancul cunoscut, cred, cu sadicul şi masochistul în care sadicul îl ameninţă pe celălalt că o să-i scoată fiecare fir de păr din cap, că o să-l biciuiască până la sânge, c-o să-i smulgă unghiile etc., iar la extazul evident al masochistului în faţa unor astfel de bucurii şi la rugămintea insistentă a acestuia de a face întocmai, îi spune că n-o să-i mai facă nimic.
    Nu ştiu de ce, dacă există dependenţă de alcool, de droguri, de cola, de sex, etc., n-ar exista şi dependenţă de bătaie. Până la urmă relaţia cerere-ofertă este valabilă şi aici.
    Am toată compasiunea pentru oamenii aflaţi în astfel de situaţii dar pentru a merita şi respectul trebuie să-şi asume condiţia umană. Consider că bătaia în cuplu este un comportament dincolo de care nu mai sunt cuvinte ci doar despărţirea fiindcă umilinţa e supremă.

    RăspundețiȘtergere