vineri, 8 iulie 2011

BACa-laureat

Am invatat la facultate cot la cot cu cei din Camerun. Cu cei din Uganda. Cu cei din Nigeria. Si erau, multi dintre ei, mai buni decat mine, cu toate ca vin din lumea a treia.

In Uganda, ca sa ajungi sa treci bacalaureatul, trebuie sa PLATESTI taxele de scolarizare 12-13 ani la randul. Pentru ca scolile bune sunt NUMAI cele private. Cu cat sunt mai scumpe, cu atat sunt mai bune. Parintii fac eforturi imense -isi iau literalmente de la gura- ca sa-si vada odraslele educate. Si ca atare, majoritatea elevilor trateaza scoala foarte serios. E adevarat ca, acolo, daca devii medic sau inginer, sau profesor, ai automat un statut respectat. Deci SE MERITA sa inveti. Daca lumea plateste o gramada de bani si se intampla, totusi, ca la anumite examene de nivel national (gen BAC, capacitate, etc.) elevii sa pice in numar exagerat de mare (mai mult de 30%) exista oameni trasi la raspundere, concediati, huliti, trasi in judecata: ministrul invatamantului, directorii scolilor respective, etc.

In Romania, 95% (poate si mai multe) dintre scoli sunt de stat. Si nu ne costa o iota; sunt gratuite. Si elevii nu merg la scoala cu mentalitatea ca INVATAMANTUL E O "MARFA" CARE COSTA. iar cei care termina o facultate, sunt profesori, medici, ingineri, sunt vazuti ca looseri, atata vreme cat nu sunt si multimilionari. "Ce naspa e scoala". Ce e pe gratis nu e niciodata apreciat.

Nu zic ca scolile ar trebui sa coste. Dar -daca tot sunt pe gratis- zic ca ar trebui sa nu le mai vedem ca un rahat, ci ca pe o treaba serioasa. Parinti, elevi, politicieni, scoala nu e hartie igienica!

2 comentarii:

 1. De vreo 20 de ani Romania a luat-o spre lumea a patra, asa ca e normal sa fie mai buni ca tine unii din cei care "vin din lumea a treia".
  In rest, totul va reintra în normalitate daca se pastreaza directia inceputa cu BAC-ul.
  Linisteste-te si da un enter pe http://www.vaficumvafifost.blogspot.com/
  Cu admiratie,
  ..............

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc, incerc sa ma linistesc...

  RăspundețiȘtergere