vineri, 20 mai 2011

Romani emigrati in Germania PAZEA! Sistemul scolar german e o teapa

Romania a micsorat salariile profesorilor pentru a taia cheful (de a deveni dascal) celor care au un pic de creier. La naiba cu vocatia de dascal. Oamenii se fac informaticieni, ingineri, sau orice altceva -cat de cat platit- numai profesor nu. Pentru ca Romania vrea niste viitori absolventi de scoala sub forma de vite. Mari, tari si usor de dus cu presul. Si-apoi las' ca ne zice noua televizorul ce e bine in viata. Ca doar cutare e profesor, si zice asa si asa. Ei si? E un tampit! Stiu io mai bine, ca am citit pe net.

Ai emigrat in Germania impreuna cu familia, ca sa le oferi copiilor un viitor mai bun?
Frustrare.

Mai de multisor scriam aici despre scoala din Uganda, unde in scolile de stat sunt cam 100 de elevi intr-o clasa... Si un cititor m-a intrebat despre cea din Germania. Am scris atunci o data, dar mai repet:



In scoala germana, elevii sunt selectati la sfarsitul clasei a 4-a, dupa note, dupa capacitate, dar mai ales dupa comportament, (daca vii de la sat, unde fiecare se cunoaste cu fiecare, e clar ca-ti da note bune daca esti fiul cui trebuie) etc., adica dupa "cheful" invatatoarei. Invatatoarea redacteaza un document in care scrie in cuvinte despre tine (document in care se regasesc si notele). Si daca esti copil de "vinitura" si cu Germana ai probleme, e clar ca sansele tale de viitor sunt aproape ZERO. Pentru ca, inclusiv la matematica, problemele sunt formulate in text, adica pe sfanta lor limba (Textaufgaben).

In urma acestei decizii  -ATENTIE incepand cu clasa a V-a- elevii se impart in 3 scoli, sa zicem A, B si C, in care scoala de categorie A este singurul drum spre bac, facultate si asa mai departe... (cam 10 % din elevi germani ajung sa termine o facultate). Din categoria B o sa termini 10 clase si ai sansa sa faci un fel de profesionala/colegiu in meserii de gen asistenta medicala, maistru mecanic auto, ingrijitoare de copii, etc. Din categoria C, la fel 10 clase urmate de scoli simple de meserie (vanzatoare, coafeza, brutar...).

Exista posibilitatea sa schimbi scolile (A, B, C) si dupa clasa a 4-a, in ambele directii. Teoretic. Practic, ca sa fii trimis -de ex.- de la scoala "mediocra" (B) la cea "buna" (A) trebuie sa fi extraordinar de ambitios, sau sa dai mii de euro pe meditatii ca sa faci acest pas... Cazurile sunt extrem de rare...

Elevii sunt dezorientati. In clasa a 10-11 foarte putini pot spune "vreau sa devin asta sau asta", majoritatea habar nu au si nici chef nu au. Ar sta mai bine la un chat sau ar asculta muzica. "Die Schule ist Scheiße"... -scoala e (de) "rahat".

Asa se face ca 70% din elevii care termina o scoala (din categoria A B C ma refer) termina scoala "cea mai slaba". Si treaba asta n-o sa se schimbe. Pentru ca de-aici ies oamenii usor de manipulat. Astia citesc in fiecare zi Bild-Zeitung (un fel de Libertatea la noi) si de-acolo STIU EI SIGUR cum stau lucrurile. (Ca doar ei nu-s prosti!). Ce vrem mai mult decat oameni usor de manipulat? Si ce-i daca jumate din ei or sa lucreze munca necalificata, prost-platita, ucigatoare-de-neuroni, iar cealalta jumatate o sa traiasca o viata pe social? Traiasca manipularea ieftina!



Am scris acest articol azi, afland ca un baiat drag mie, dotat, inzestrat, harnic, a fost trimis catre scoala C de invatatoarea lui. Pe nedrept. Nu, faptul ca invatatoarea e NF* sau FF** LM*** nu e o explicatie.
Ma doare, pentru ca in el imi vad efortul calcat in picioare. Efortul de a explica unui copil ca munca chiar conteaza. Si chiar aduce roade.



*nefrecata
**foartefrecata
***lamenopauza

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu