duminică, 2 mai 2010

Zaharul cu vanilie facut acasa e mai ieftin decat cel aromat artificial

Zice sora-mea, Rodica, in felul urmator: daca o mancare/ ingredient e exagerat de scump(a), nu o sa fie folosit in alimentatie, indiferent de calitatile ei/lui deosebite. Asa ca s-a gandit sa faca un calcul simplu: cat costa un kilogram de zahar cu vanilie facut acasa? Din experimentele ei reiese ca un kilogram de zahar are nevoie de 2-3 batoane de vanilie pentru a deveni inde-ajuns de aromat ca cel cu aroma artificiala. Un kilogram de zahar costa cam un euro, 2-3 batoane de vanilie costa in jur de 2 euro; in total 3 euro pentru un kilogram de zahar aromat. Comparam asta cu pretul unui kilogram de zahar cu aroma artificiala: cel facut acasa este mult mai ieftin.

Asta pentru ca la calcul nu am socotit munca noastra... hihihhhihi. OK, munca dureza cam o jumatate de ora (e nevoie de ceva timp pana tai batoanele in bucatele si pana macini totul in mixer)

Apropos zahar, aici nu se poate folosi, din pacate, zahar brun (cel putin noi n-am reusit). Un motiv ar fi poate ca cel brun este usor umed; poate asta ingreuneaza macinarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu