luni, 29 august 2011

Les Choristes

Cu o mana scriu, cu cealalta tin bebele plangacios si neastamparat. Cert baiatul mai marisor, ca nu-mi da doua minute de tihna, sa va scriu o vorba: va recomand un film.

miercuri, 24 august 2011

Rostul femeilor

Unele femei au rostul sa ramana o viata intreaga fetite; se joaca de-a printesele. Orice petitor bate la usa nu se ridica la nivelul asteptarilor. Dar s-ar "juca" cu drag cu jucaria vecinei/prietenei/colegei: "normal ca Alexandra e fericita cu Sandu. Un barbat jos-palaria. Ah, unele femei au noroc in viata, altele nu. Si basta!"
 
Alte femei au rostul sa devina mame; toata viata asteapta fericitul eveniment al nasterii, al primului zambet, al iesirii dintisorilor, al primilor pasi... Iar daca soarta se indaradniceste sa le ofere un pui, se lupta atat de mult, pana reusesc macar sa infieze unul.

Alte femei au rostul sa devina pedagog; de mici dadacesc papusile, fratiorii/verisorii mai mici, dau dupa caz sfaturi/comenzi/palme dupa ceafa, cearta, dojenesc, incurajeaza.

Alte femei au rostul sa devina medic/astronaut/inginer/pictor/poet/bucatar (mai nou chiar si popa/episcop, politician sau presedinte de stat). In ochisorii lor curiosi, inca din primele clipe ale vietii, stralucesc luminite calde la auzul/vazul/pipaitul unor lucruri care le duc, in fiecare zi, mai aproape de implinirea acestui rost.

Alte femei, insa, au rostul de a fi batute. La propriu. Le vezi umbland cu capul im pamant, iarna/vara cu ochelari de soare ce nu reusesc sa acopere in intregime petele verzi-palide-albastrui... Cand le prinzi cu chef de vorba, iti povestesc cu o obiectivitate dura ca iubesc un om care nu inceteaza sa le bata. Iara ele, cu gandul la dragostea ce-o poarta, se agata in fiecare zi de un fir-de-praf-de-speranta ("cand nu ma bate imi spune ca eu sunt totul pentru el", "e ciudat, dar stiu ca ma iubeste...", "e asa mandru de copiii nostri...", "imi cere iertare in genunchi, stii, nici el n-a avut o copilarie usoara; mai are si el scaparile lui", "imi promite iar si iar c-o sa ne casatorim, dar cand? Ca el nici macar nu e divortat de actuala nevasta..."). Eu nu zic nimic, stau asa ca (ta)b(l)ou'. Si rostul lor sparge tacerea: "Elena, daca pana acum iti paream cel mult misterioasa, de-acum inainte n-o sa mai fiu in ochii tai decat o imbecila banala".

luni, 22 august 2011

Din nou despre o buba mai veche

In Germania, sau cel putin in Stuttgart, zilele insorite (dintr-un an intreg) se pot numara pe degetele de la doua maini. Nu-stiu-cum-se-face insa, ca de 2-3 zile incoace avem o vreme teribil de frumoasa, ca Mallorca ar fi geloasa pana la icre, daca ar afla... Si cum gradinita are vacanta, hoinarim zile intregi prin parcuri si locuri de joaca, ba chiar las copilul sa doarma de-amiaz pe patura, la umbra. Pornim dimineata cu rucsacul plin de lucruri numai bune de ros (chifle nerge, morcovi, mere, struguri, fructe de toate felurile) si ajungem acasa seara fara pic de mancare in geanta, rupti, de parca o zi intreaga am fi fost la sapa, nu alta... Am vrut neaparat sa profit (vai, ce cuvant murdar!) de zilele astea insorite. Se zvoneste ca ar exista o legatura intre soare, vitamina D, Calciu si pigmentul din piele. Am incercat s-o-nteleg, da' pana amu' ioc. De-ndata ce ma prind care-i faza, va dau de stire, poate va foloseste si voua... Pana atunci insa, va recomand un articol despre o buba mai veche a noua, a Romanilor. Daca nu va ia plansul, s-aveti fun la maxim!

marți, 16 august 2011

O, da Doamne, farmacii, sa ne duca pe pustii...

Traiasca bogatii industriei pharma,
si noi -alandala- 'mpreuna cu ei.
Traiasca minciuna si banul si arma
ce-omoara (si astazi) naivi "porumbei"

Traiasca vaccinul, seringa, pastila
Si crema, saraca -uitasem de ea-
unsoarea intinsa-n oglinzi, cu de-a sila
pe fat(z)a ce-"n veci s-a strica"...

sâmbătă, 13 august 2011

Degetul in rana

Aici cititi mai multe. Sa va fie de bine!

elEna

joi, 11 august 2011

(Ne)fericirile

Fericiti parintii ce daruiesc odraslelor lor, odraslelor altora, fara limita si fara masura.

(Si mai) fericiti parintii ce daruiesc odraslelor, tot ce n-au avut ei (parintii) in copilaria lor nefericita.

(Cei mai) fericiti, insa, copiii, ce nu primesc in dar tot soiul de chestii pe care "ar fi vrut el tati sa le aiba, pe cand era copil" ci chestii care li se potrivesc. Si de care au nevoie.




PS
Inca mai stai pe ganduri de ce naiba copilului tau ii vine sa se zgarie pe ochi de cate ori merge la lectia de pian?

miercuri, 10 august 2011

BAC

Poveste tare de tot -de la Dani- primita recent via e-mail:


Subiectul I (Limba și Literatura Română) 
Se dă textul: “Ana are mere”.
 
Pe foaia de examen sau pe o altă hârtie pe care o aveți la îndemână, șervețel, ambalaj de ciocolată, etc. scrieți răspunsul la următoarele întrebări:
 
1. Ce are Ana?
 
2. Cine are mere?
 
3. Extrageți cel puțin un fruct din text.
 
4. Desenați un măr.
 
5. Scrieți un alt nume de fată în afară de Ana. Dacă nu vă amintiți e bun și un nume de băiat.
 
6. Alcătuiți o scurtă compunere în care să povestiți ce vă trece prin cap.
 
7. Analizați textul în 3-4 pagini, sau la alegere scrieți un banc.
 
 
 
Subiectul II (Matematică)
 
1. Aflați valoarea lui x din ecuația: x = 2.
 
2. Suma a două numere este 4. Numerele sunt egale. Aflați măcar unul din cele două numere.
 
3. Calistrat avea 10 ani când mama lui l-a ars cu un fier încins pentru că a luat un 9 la matematică. Câți ani are Calistrat la 2 ani după tristul eveniment?
 
4. Desenați un pătrat.
 
5. Imaginați-vă un trunchi de piramidă triunghiulară regulată.
 
6. Puneți în ordine crescătoare numerele: 1,2,3,4,5,6,7,8,9.
 
7. Gândiți-vă la două numere la alegere și scrieți-l pe cel mai mare.
 
 
 
Subiectul III (Istorie)
 
1. Asociați următorii șefi de stat cu anii în care au murit: Burebista, Nicolae Ceaușescu – 44 î.Hr, 1989 d.Hr.
 
2. Scrieți un scurt text istoric folosind următoarele cuvinte: bătălie, democrație, Ștefan cel Mare, porumb fiert, Decebal, 1600.
 
3. Faceți un portret al lui Deceneu așa cum vi-l imaginați.
 
4. Ordonați cronologic următoarele evenimente istorice: apariția omului, Unirea de la 1600, majoratul lui Burebista, Unirea de la 1918.
 
5. Ce țară s-a format în urma Marii Uniri de la 1918?
 
6. Deduceți o calitate a domnitorului Radu cel Frumos analizând cu atenție numele acestuia.
 
7. Analizați comparativ în 2-3, maxim 4 cuvinte domnia de 2 luni a lui Ciubăr Vodă și cea de 47 de ani a lui Ștefan cel Mare în Moldova. Încercați să analizați din cel puțin 3 perspective și să construiți un text care să respecte rigorile unei scrieri istorice cu caracter academic. Depășirea limitei de 4 cuvinte duce la excluderea din examen!
 
 
 
Subiectul IV (Geografie)
 
1. Comparați din punct de vedere al altitudinii Vârful Moldoveanu și Marea Neagră.
 
2. Enumerați doi vecini ai României. Dacă nu vă amintiți, enumerați doi vecini de-ai dumneavoastră de acasă.
 
3. În 7-8 pagini, analizați fauna, flora și relieful complex al statului Vatican.
 
4. În ce punct cardinal al României este situată Câmpia de Vest? Dacă nu știți ce este acela un punct cardinal puteți să răspundeți “Vest” și să treceți la subiectul următor.
 
5. Pasuri și trecători: Cine a spus “Un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire”?
 
6. Alegeți variant corectă: Vârful Negoiu are altitudinea: a. 2535 metri b. 11 metri c. un miliard de metri d. altitudinea variază de la o zi la alta.
 
7. Conform unor măsurători, Vârful Omu ar avea altitudinea de 2505m, conform altor măsurători ar avea 2507m. Care credeți că este varianta corectă. Argumentați

Daca...

(Primul cantec "deschizator de ochi" de care imi aduc aminte din perioada liceului...)


1. Dacă n-am să vin deseară
Mamă, uşa n-o-ncuia
Spune-i tatii că-s în poartă
Sau găseşte tu ceva

R: În seara asta, mamă, lumea e a mea
O lume de douazeci de ani
Priveşte, mamă, jocul şi taci, nu întreba
E foarte simplu, este ziua/seara/noaptea mea

2. Nu pune nicio întrebare
De întrebări m-am săturat
Nelămurită să rămână
Fie taina mea, n-o împart cu nimenea

3. De te-apucă miezul nopţii
Şi eu, mamă, n-am venit
Lasă telefonu-n pace
Fiindcă-n noaptea asta, mamă, nu-s de găsit



Sursa: http://www.carpati.org

luni, 8 august 2011

De ce nu-mi doresc sa ma fi (fost) nascut in alt veac

De-aia, ca n-aveam masina de spalat haine, nice apa la robinet. Hihihihih

Imi imaginez cu placere cum ar fi fost de m-as fi nascut in alt secol. Frumos ar fi fost, zic eu. Tare frumos. Indiferent in care secol, numai sa fie unul trecut. Imi plac la nebunie rochiile de epoca, dantela, catifeaua, canapelele tapitate... Imi plac cartile legate manual, nasturii de argint, palariile cu boruri roase... Sau sa ma fii nascut "pe vremea cand era bunica fata". La propriu. Bunica purta haine de in si canepa tesute la "razboiul din tinda". Si fierbea "silvoi" de prune o noapte intreaga, pana se facea gros ca plastelina... Bunica juca la hora in sat, mergea la sezatoare, a fost petita, APOI cununata, APOI mama...

Demult-demult (da' poate nici nu asa demult cat credem) oamenii nu isi spuneau ca se iubesc, ci se iubeau pur si simplu. Parintii nu-si laudau copiii 24 din 24, ci acestia din urma intelegeau din priviri ca au facut o treaba numai buna de lauda...

Am senzatia ca-s nascuta intr-un timp in care vorbim atat de multe (cu dar mai mult fara sens)... Daca stau sa ma gandesc bine, chiar si in epoca pietrei era mai bine, ca se vorbea/gesticula muuuult mai putin. Si oamenii se mirau mai mult, nu luau lucrurile "for granted" asa cum facem noi...

Dar ca femeie fericita ce sunt, musai sa-mi placa mai ales secolul in care traiesc. Pentru ca am avut si am acces la muuulte carti, la muzica, chiar si la medicamente. Ca pot tine legatura cu oamenii la mii de kilometrii dinstanta. In timpurile de azi am invatat ca o alta cultura nu inseamna UN DUSMAN. Ca dracu' nu-i chiar asa negru cum ar vrea unii...

Lucruri ce te-ar putea ajuta dupa ce ai nascut, partea a II-a (incercate pe propria piele)

  •  Ranile de la funduletul bebelusului provocate de pampers dispar daca stergi bebelusul BINE cu hartie igienica (dupa ce l-ai curatat cu servetele umede) sau cu o carpa de BUMBAC (pielea ramane perfect uscata). Cand poti -daca se poate zilnic- lasa-l cateva minute cu funduletul gol.
  • Durerile de burtica se amelioreaza daca bebe inghite 2-3 linguri de apa calda (administrate cu lingurita). Incercati asta de cate ori plange...  (la prima incercare poate fi mai mult de 2-3 linguri)
  • Cum obosesti bebelusul ca sa doarma bine? Plimbare, baie, stat cateva minute pe burtica, exercitii marunte de gimnastica...   
And the winner is:
Cand bebe plange tare-tare si nu mai stiti ce sa-i faceti, NU VA PUNETI si dumneavoastra PE URLAT ca asta precis nu-l domoleste :)

marți, 2 august 2011

Povesti cu animale in 3 minute...

...cumparate de parinti intr-o ureche.

Cartea asta se vrea a fi maaare lucru. Citez de pe site-ul editurii Girasol: "Pentru ca cei mici adora sa le cititi inainte de culcare, dar nu toti au rabdare sa asculte povesti lungi, am creat aceasta colectie care reuneste cele mai frumoase povesti pentru copii in variante prescurtate si pe intelesul copiilor de 3-4 ani. Farmecul intamplarilor ramane neschimbat, iar ilustratiile minunate ii vor cuceri"

Povesti, tata, povesti. In realitate o sa va trageti de par dupa ce ati cumparat-o. Povestea "capra cu trei iezi" e garnisita cu "ilustratii minunate", dar necorelate: o capra cu nenumarati iezi in jur (Aritmetica, bat-o vina! vorba profesorului de fizica...). Nici macar nu e vorba de "capra" lui Creanga, ca deh, amu ne-am emancipat. Aducem povesti cu caprele altor autori din larga Evropa...

Nu stiu, poate-s io analfabeta, dar 4-5 pagini de text, cu cel putin 50 de cuvinte pe fieacare pagina, nu prea pot fi citite "in 3 minute..." Si-un text, fetita mea, pogorat din cel mai nou-deschis dictionar de fite. Nu cumva sa ne creasca progeniturile cu limba romana "prea-simpla".

Mama, multumesc ca m-ai crescut cu carti alb-negru, in care nici macar ilustratii nu erau. Multumesc, doamna fosta directoare a "scolii generale" din Dumbraveni ca v-ati ingrijit sa avem biblioteca. Umila biblioteca, dar avea si carti cu povesti. Unele cu povesti ilustrate. Cu ilustratii CORELATE cu textul.