sâmbătă, 30 iulie 2011

Recomandare

Imi cer scuze pentru tacerea din ultimele saptamani; am fost plecati... Sunt din nou acasa, am sa incerc sa scriu din nou, macar o data la doua zile, daca nu in fiecare zi.

Apropos de articolul anterior cu BAC-ul, va recomand un articol pe cat de serios, pe atat de amuzanto-taios, scris de cel mai mare dascal pe care l-am avut. Si-l am.

Zic ca este cel mai mare, nu pentru a aseza pe o scara discriminatoare pe ceilalti profesori ai mei; pe toti i-am avut si-i am la suflet pentru munca ce-au depus. Dar fostul domn diriginte ne-a certat, ne-a sfatuit, ne-a ironizat, ne-a tras de maneca sa ne trezim, nu numai in ceea ce priveste materia ce o preda... Despre dansul -ca om- va povestesc alta data.

vineri, 8 iulie 2011

BACa-laureat

Am invatat la facultate cot la cot cu cei din Camerun. Cu cei din Uganda. Cu cei din Nigeria. Si erau, multi dintre ei, mai buni decat mine, cu toate ca vin din lumea a treia.

In Uganda, ca sa ajungi sa treci bacalaureatul, trebuie sa PLATESTI taxele de scolarizare 12-13 ani la randul. Pentru ca scolile bune sunt NUMAI cele private. Cu cat sunt mai scumpe, cu atat sunt mai bune. Parintii fac eforturi imense -isi iau literalmente de la gura- ca sa-si vada odraslele educate. Si ca atare, majoritatea elevilor trateaza scoala foarte serios. E adevarat ca, acolo, daca devii medic sau inginer, sau profesor, ai automat un statut respectat. Deci SE MERITA sa inveti. Daca lumea plateste o gramada de bani si se intampla, totusi, ca la anumite examene de nivel national (gen BAC, capacitate, etc.) elevii sa pice in numar exagerat de mare (mai mult de 30%) exista oameni trasi la raspundere, concediati, huliti, trasi in judecata: ministrul invatamantului, directorii scolilor respective, etc.

In Romania, 95% (poate si mai multe) dintre scoli sunt de stat. Si nu ne costa o iota; sunt gratuite. Si elevii nu merg la scoala cu mentalitatea ca INVATAMANTUL E O "MARFA" CARE COSTA. iar cei care termina o facultate, sunt profesori, medici, ingineri, sunt vazuti ca looseri, atata vreme cat nu sunt si multimilionari. "Ce naspa e scoala". Ce e pe gratis nu e niciodata apreciat.

Nu zic ca scolile ar trebui sa coste. Dar -daca tot sunt pe gratis- zic ca ar trebui sa nu le mai vedem ca un rahat, ci ca pe o treaba serioasa. Parinti, elevi, politicieni, scoala nu e hartie igienica!