vineri, 23 iulie 2010

Leacuri proaspat aflate

DIAREE
Just in case ca unii dintre voi au pe-acasa copii. Si copiii fac diaree. Si orice le dai, nu le trece (in plus, te-ai cam saturat sa le dai tot aceleasi feluri de mancare...) Si medicul zice ca inca nu e semn rau, daca treaba se intampla numai de o saptamana incoace... Eu una am inceput sa sun neamurile si sa intreb de leacuri. Mama zice sa fac ceai de coaja de stejar (treaba asta chiar functioneaza!). Al naibii parcurile din zona, au toate soiurile de buruieni si copaci, numai stejari nu. Mama, de castan nu se poate? Pai nu stiu...

Sun la sora-mea. Zice ca doctorita ei de copii are urmatoarea teorie: sa-i dai copilului sa manance orice vrea (unii copii cand au diaree nu prea au chef sa manance nimic, asa ca te bucuri si de o inghititura de paine; mai bine decat nimic). Uitasem: daca se poate, evitati mancarurile uleioase sau cele cu maioneza... Asa, revin la lista cu alimente impotriva diarrei: afine. Sau/si ceai verde cu sare in el. Cate o lingurita cand vine copilul pe langa tine, ca n-are gust bun.... Zis si facut. Afine, ceai verde. Orez asa printre picaturi (nu incercati "parboilled rice" sau "uncle ben's" ca orezul nu face mucilagiu la fierbere, asa ca nu prea are efect...). Eventual cate un ou fiert moale.. In rest, mancare normala, apa multa pentru ca diareea duce la deshidratare (nu suc!!!), chiar si fructe. De oricare. Daca copilul nu refuza, covrigeii sarati ii fac tare bine, pentru ca diareea elimina odata cu apa, multe saruri din corp, fara de care functionarea organismului are de suferit. Ok, in 2 zile a ajuns constipat.


CONSTIPARE
Mamaaa, ce sa-i dau ca moare copilu'... Ulei de masline. Daca se poate, sa inghita o lingurita de ulei de masline. Daca nu, il ungi pe un pic de paine... Iaurt probiotic. Mancaruri uleioase, prune uscate, din nou fructe de toate felurile. Functioneaza. Gata, copilul nu mai are nimic...

joi, 22 iulie 2010

Intrunirea de 11 ani... back to you, teenage

Daca scriu ca de cateva luni incoace am intr-una cosmaruri legate de "neorganizarea" intrunirii, o sa ziceti ca asa-mi trebe: "daca tie iti place musai sa fii stresata, treaba ta. Lumea o sa vina si o sa fie bine, nu-ti face griji"... Sau o sa ziceti: "nu te mai lupta ca si asa n-o sa vin". Sau "oricum o sa dam din nas si o sa comentam ca nu ai organizat calumea, ca mancarea nu e destul de buna/multa/apetisanta..." Cu riscul de a organiza o petrecere nu neaparat de 5 stele, dau mai departe in caii care (inca mai) trag. De data asta in Ionut Iclanzan.

De cateva sapt. il bat la cap "cand is gata invitatiile" de cred ca omu' face alergie cand ma vede pe messenger. Multumesc, Ionut, ca nu te-au lasat nervii! Am inteles azi ca invitatiile sunt gata tiparite si puse in plicuri. Zilele astea le pune la posta si ajung la mamica-mea in Dumbraveni.

Am sa ajung acasa cu 2-3 zile mai repede decat am planuit initial, asa ca sper sa aranjez totul la fata locului. Si sper ca lumea sa vina si sa ne simtim bine...

Cam astea sunt vestile. Am vrut sa va scriu, sa nu credeti ca am uitat de intrunire sau nu se mai ocupa nimeni de nimic. Sa va scriu ca sunt stresata, ca am emotii si ca... va tin la curent.

Astept sa va ajunga invitatiile acasa si sa aflu, macar pe ultima suta de metrii, care din voi o sa veniti....

vineri, 16 iulie 2010

Cand vezi sfarsitul cu ochii


Mami, apa! Mami, caca. Mami cacaaaa. Acum incepe sa maraie, aua, aua. (Doamne, ce bine ca e sambata, gandeam ca mai dorm si eu o jumate de ora in plus...) Aua, aua. Mai, termina ca dau cu tine de pereti, auzi? Haide repede, fa ceva, HAIDE, moare copilul! Altu' care exagereaza. Nu. De data asta nu exagera. Cu buzele galben-verzui si ochii intredeschisi, puiul cauta sa puna capul pe tati. Si sa adoarma, parca, pentru totdeauna. Apa, repede. Da-l incoace! Tati nu mai stie unde e robinetul, nu mai stie unde e paharul, nici sticla de suc. Mami il scutura, il stropeste cu apa rece, tipa la el, scoala sus, SUUS! Puiul deschide greu ochii, bea apa! Bea. Gurita nu e in stare sa inghita, nici sa zambeasca, nici sa vorbeasca. Un nuuu sfarsit, si iar se ghemuie in brate, ascunzandu-si fata la pieptul mamii... Mami nu-l lasa sa adoarma, mami tipa, scutura, stropeste cu apa. Gata, uite ca bea, si-a revenit, parca gurita e rosie din nou, incearca mami sa se linisteasca. Nu, puiul vrea din nou sa-nchida ochii, si sta asa neputincios, cu manutele atarnand in gol... Si iara si iara circul cu apa si scuturatul... Nu stiu de cate ori la rand...

Sa fi durat totul 30 de secunde, sau 2-3 minute, sau o jumatate de ora pana si-a revenit complet?! Habar n-am... stiu numai ca ni se-nmuiasera genunchii si respiratia ni se oprise,  sa nu pierdem vre-un eventual gest "de revenire" al puiului. Intr-un tarziu a reusit sa sada, sa ceara jucarii, sa vrea pe jos... O zi intreaga am umblat cu paharele de apa dupa el, Doamne fereste sa nu se repete povestea...

Prima data cand puiul a facut o astfel de criza era iarna. Si tati a fugit in slapi si in tricou, cu puiul infasurat intr-o geaca, sa caute un taxi. Si domnul taximetrist i-a zis foarte sincer, imi pare rau, domnule, dar nu am scaun de copil in masina, nu pot sa va duc nicaieri, ce ma fac daca ma prinde politia? Intr-un tarziu, cand tati asista neputincios prabusirea  lumii, un alt taximetrist l-a dus la spital. Si in sala de asteptare, puiul si-a revenit si a inceput sa se joace. A fost probabil o criza hipoglicemica, e primul dumneavoastra copil? Nu e nimic grav, v-ati speriat degeaba. Dati-i sa bea apa.

vineri, 9 iulie 2010

Bijuterii handmade

Azi am primit un mail de la Cori (Cluj-napoca), in care imi povestea despre bijuterii handmade facute de ea: http://www.breslo.ro/Shop/corina.biju
Colierul meu preferat este http://www.breslo.ro/Product/Set-cu-stele-de-mare_182413
Pe asta musai tre sa-l cumpar.

Pe aceeasi pagina gasiti bijuterii handmade facute si de alti (diversi) creatori:
http://www.breslo.ro/

Iti tinem pumnii sa mearga treaba bine, si sa nu te lase fantezia, pentru ca inceputul miroase a stelute de mare.

Elena

miercuri, 7 iulie 2010

Din ciclul: cum ne freaca guvernul veniturile. Azi "bulina cu care nemtii protejeaza mediul"

Din cate guverne (si economii nationale) am vazut in lume asta, cel al nemtilor ma da peste cap zi de zi cu metode parsive noi. Metode de stoarcere a banului din buzunaru' omului de rand ma refer. Nooooo, chestia asta n-o zic cu glas mare pe germana, ca se uita astia foarte "admirativ" la mine: "daca nu-ti convine, du-te la tine-n tara!".

De curand incheiatul program "rabla" in care oamenii primeau de la stat 2500 de euro "premiu de mediu" daca isi dau masina veche pe una noua (si platesc diferenta, bineinteles) m-a facut sa vomit. Cum poti numi "premiu de mediu" o momeala care determina oamenii sa isi ia alte masini, nu stiu. (Probabil ca nou-achizitionatele masini au fost produse fara a utiliza pic de energie. Ecologic. Reciclabil. etc. hihihhiih, am vrea noi. Hait' sa ne facem masini din frunze).

De vre-un an doi a inceput nebunia cu "bulinele" -ca sa le zic asa- de mediu. Adica "s-a demonstart stiintific, ca motoarele diesel mai vechi de nustiu ce an, care produc noxe in cantitate x, sunt grav daunatoare mediului si sanatatii". (Nu stiu ce inseamna "grav". Dar stiu -am lucrat pentru asa ceva- ca "demonstratiile stiintifice" se falsifica "dupa gust"; si sunt cele mai faine metode de minti si manipula ale momentului in care traim. Daaaa, daca un titlu gen Prof. Prof. Dr. H.c. Dipl.-Ing semneaza un astfel de studiu, gata, e de crezut.)

Si cum politicienii nostri dragi si scumpi se bat cap in cap sa gaseasca metode de... muls populatia, amu se bat in piept folosesc de studiul stiintific de mai sus. Pe baza unor tabele ce iau in considerare anul de fabricatie, tipul motorului samd, fiecare masina primeste o bulina colorata. Bulinele masinile rosii au voie sa mai circule prin marile orase ale tarii, maxim pana in data x, cele galbene un an in plus. Cele verzi deocamdata sunt libere.Bulinele arata cam asa:



Rezultatul este ca mii de masini vor trebui aruncate sau vandute in tarisoarele vecine (sarace), iar omul o sa-si ia alta masina. Alt credit, alte dobanzi. Si mai papa si constructorii de automobile o pita.

Masina noastra s-a nascut in secolul trecut, anul 1999. Si are motor diesel. Incepand din data de 1 Iulie a.c. nu mai are drept sa circule exact in zona in care locuim, pentru ca aici au voie numai masinile cu bulina verde si galbena. Astea galbene mai au un an si gata, nu mai au nici ele voie. Ma jur cu mana pe inima ca masina asta, desi n-a costat un cap de lume, e un amarat de toyota, nu ne-a lasat niciodata pe drumuri, n-am avut baiuri cu ea, ne-a ajutat, ne-a carat in spate fara sa scoata fum. O iubim. Da, si acum tre' sa-i zicem pa-pa si sa ne luam o alta. Cu bulina verde. Si ma jur cu aceeasi mana, pe aceeasi inima, ca in 2-3 anisori -maxim- o sa vina lista cu verde+ si verde++ iar masinile cu simplu verde vor trebui din nou eliminate.

marți, 6 iulie 2010

Pe si Teo

Deunazi ziceam ca Pe ne-a facut un raft de raft. Acum e gata insurat. Casa de piatra!


Stefanel

Fishioru' aiesta-i mai harnic de cum am gandit! Lucra, mama, lucra sa ai ani la pensie...

luni, 5 iulie 2010

Doina de jale. Editie revizuita


Foaie verde, ceapa ciorii, unde-s, Doamne, dictatorii?
Unde-s cei ce-au facut vant, sonde, aur si pamant?

Foaie verde, corn de taur, unde-i epoca de aur?
cand tov. primarel de sat, n-avea nici bacaloriat...
(las' ca au azi toti faculta, si o frunte maaare, culta
masterat si MBA, facute pe sub tejghea)

Aveam scoli, aveam si munca... ce e drept, nu era sunca
Nici carnati langa tejghele, ca si-atunci erau lichele
D-apai nu chiar ca acum. Doamne Sfinte, Doamne bun,
Incotro?

Foaie verde de cutremuri, bine ne mergea pe vremuri...


Fura astia azi ca-n codru.
La sfarist mai vine-o criza
si-un discurs maaare si sobru.
Alt mandat, o alta criza miza
Pana cand?


Foaie verde, pergament, ma visai in parlament
ca urlam (ca prostu'n targ) cu-argumente si cu sarg
sa trezesc prostii la viata. Si m-au scos afar': "Paiata!"
M-am facut -ca de-obicei- toata apa si mujdei.
Tot degeaba!

Si-oi concluziona din greu: sa traiesti, Domnu' Baseu!



PS: Foaie verde, rasarit, bine m-am mai racorit!
Mi-am mai scos si eu de la inima, ca plezneam de nervi...


poza: ascociatiabucuresti.ro

vineri, 2 iulie 2010

Stefanel


Mami, daca zambesc frumos imi dai ceva cremvusti, ca nu mai pot...

In care directie?

L-am invatat pe baietu' mamii ciuleandra (adica "fhr-gg-gg-gg oc" inseamna foaie verde siminoc). Nu prea stie el ce canta, da' ne dam silinta. Avand in vedere situatia "roz" din Romania,  o sa-l invat "Andri Popa" (si-are-un murg de patru ani/ care musca din dusman) si "Radu Mamii Radule", ca treburi pacifiste nu-si mai au locul...

Ma bucur tare mult ca salariile bugetarior o sa fie "scurtate" cu  x%. Mai ales "ma bucur" ca profesorii si medicii sunt bugetari. Ca ei si asa aveau salarii de rahat. x% incolo-incoace nici nu o sa se vada, va dati seama!

Ma bucur si de tva ca trebe sa creasca. Va dati seama ce crestere in visteriile statului dintr-o data! Ca sa aiba domnii ce sa fure pe mai departe, ca se cam secasera izvoarele...

Mi-e mila numai de sutele de mii de "invartitori de hartii" ("nu, doamna, la usa urmatoare va rog", "programul cu publicul s-a terminat", "dosarul dumneavoastra s-a pierdut!") prin birourile statului. Da, numai de ei mi-e mila. Si de faptul ca o umila reforma a sistemului i-ar face pe trei sferturi din ei someri.

joi, 1 iulie 2010

Paricopitate

Domnul profesor universitar X cu studentii prin munti. Intr-un tarziu, ajung pe-o pajiste. Un cioban si oile sale, isi duceau veacu' printre buruieni.

Domnu' profesor, cu glas afectat:
-Ale tale sunt aceste pari-copitate, bade?
...
(Liniste. Studentii scot caiete sa ia notite). La care badea in scarba:
-indubitabil...

Un banc de care imi era dor

Un tanar se intalneste cu badea Gheorghe, care era cu oile la pascut...
- Bade, dau oile lapte?
- Alea albe dau.
- Si.....alea negre?
- Si alea negre.
...
- Da' miei frumosi fac?
- Fac. Alea albe.
- S-ale negre?
- S-ale negre...
- Da lana dau?
- Alea albe dau.
- Pai si ale' negre?
- Si ale' negre.

...
- Da' care-ti plac dum'itale mai mult?
- Pai alea albe imi plac mai mult.
- Si alea negre?
- Si alea negre....